BAZILARI
tarafından oluşturulan, uzaktan eğitim sistemi Eba TV’de Taşpakon Eğitim Videoları da yer almaktadır.
Güvenilir Eller Sertifika Programı’nda, aşçılığın ilk adımı olan temel mutfak bilgilerini, kendini bu alanda geliştirmek isteyen katılımcılarımıza aktardık. Derneklerimizin okullara giderek aktardığı eğitimler sonrası, Güvenilir Eller Sertifika Programı kapsamında tam 65 Bin kişiye sertifika verdik.
Aşçılık Okulu Öğretmenlerine Eğitimler Verdik. Milli Eğitim Bakanlığı ile oluşturduğumuz protokolle, Taşpakon olarak; 4 yıldır Türkiye’nin 7 bölgesinde Aşçılık Okulu Öğretmenlerine teorik ve pratik eğitimler veriyoruz. Yılda 160 öğretmenimize verdiğimiz bu eğitimler ile, aşçılık mesleğini icra edecek öğrencilerimizin gelişimine katkı sağlamayı amaçlıyoruz.
Mesleğe Atılacak 30 Bin Öğrenciye Eğitimler Verdik. Milli Eğitim Bakanlığı Ile Eğitimde İşbirliği Protokolü kapsamında; Türkiye genelinde 215 Turizm Okulu’nda 30 bin öğrenciye Uygulamalı Mutfak Eğitimi ve mesleki seminer verdik.
Kaybolmuş Lezzetler Komisyonu olarak Osmanlı döneminden bu döneme olan yemeklerimizin hiçbir şekilde değiştirilmeden gün yüzüne çıkarılmasını sağlıyoruz.
Araştırma ve bilgilendirme komisyonumuz ile, ülkemizde bulunan tarihi yerleri ve unutulmuş tüm pişirme tekniklerini araştırıyor; tekrar gün yüzüne çıkarılması ve paylaşılması için gerekli çalışmaları yürütüyoruz.
Taşpakon olarak, ülkemizde yetişen ürünlerin değerlerini tescillendirmek, katma değerli ürünleri ülkemize kazandırmak, yerel üretimi ve kırsal kalkınmayı destekleyerek turizme ve ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla “Coğrafi İşaretli Ürünler Araştırma Komisyonu” nu kurduk.
Taşpakon olarak, ülkemizde yetişen ürünlerin değerlerini tescillendirmek, katma değerli ürünleri ülkemize kazandırmak, yerel üretimi ve kırsal kalkınmayı destekleyerek turizme ve ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla “Coğrafi İşaretli Ürünler Araştırma Komisyonu” nu kurduk.Coğrafi İşaretli Ürünler Komisyonu ile Van, Hakkari, Rize, Çankırı illerinde toplam 15 ürünün coğrafi işaretlerini komisyonumuzca alıp tescillenmesini sağladık. Ayrıca ülke genelinde birçok ürün için de başvuru yapılmış olup, araştırma komisyonumuzca süreci takip edilmektedir.
Türkiye genelinde 37 ilde yemek yarışmaları yapıldı bu yarışmalarda toplam 40.000 aşçı yarıştırıldı ve 25 ülke temsilcisi aşçı Türkiyeye getirilip gerek Osmalı mutfağı gerek Türk mutfağı tanıtıldı ve illerimizin tarihi yerleri gezdirildi.
2015 |
Türkiye Helal Gıda Pastacılar Şampiyonası |
2016 |
Ege Bölgesi Genç Şefler Şampiyonası |
2017 |
Ayva Festivali ve Yarışması |
2018 |
İzmir Uluslararası Aşçılar ve Pastacılar Şampiyonası |
2018 |
Karadeniz Bölgesi Liseler Arası Yemek Yarışması |
HER 2 YILDA 1 |
İbatek Fuarı |
Bartın, Zonguldak ve Gaziantep Belediyeleri ile yaptığımız işbirliği sonucu; bölgesel tarıma destek, seracılık ve tohumculuk faaliyetlerinin gelişmesine katkı sağlıyoruz. Giresun, Rize, Urfa ve Artvin projelerimiz ise çok yakında hayata geçecektir.
Taşpakon olarak, sağlığımızı tehdit eden fazla tuz ve şeker kullanımını azaltmayı destekliyoruz!
Türkiye Lokantacılar Odası işbirliği ile tuz ve şekerin zararlarını anlatan seminerler düzenleyerek, restoranlarımıza bilgilendirme broşürleri ve stickerlar temin ettik; masalardan tuz ve şekerleri kaldırtarak konuyla ilgili farkındalık yaratmaya çalıştık. Bu çalışmalarımızın bir sonucu olarak, işletmelerin aylık tuz ve şeker alımlarını azaltmayı başararak; İl Sağlık Müdürlüğü, Taşpakon ve Lokantacılar Odası birlikteliği ile Tuz ve Şekeri Azaltma Sertifikalarını işletme sahiplerine teslim ettik.
Ülke ve milli menfaatlerini ilkelerinin ilk sırasına alan Taşpakon olarak; 15 Temmuz’un gerçekleştirği gün, 60 ilde nöbet tutan halkımıza ikramlıklar dağıttık.
Ve her sene anma törenleri vesilesiyle, 45 ilimizde ikramlar dağıtıp, mevlit okutmaya devam ediyoruz.
Afrin’de bulunan askerlerimiz ve sınırdaki savaş mağduru mülteciler için, kamp mutfağı hazırlayarak günde 50.000 kişiye yemek dağıtımı yaptık.
Askerlerimiz için 20 kurban keserek dağıtımını gerçekleştirdik.
" Sürdürülebilir Besicilik Komisyonu ile ülke genelinde vatandaşlarımıza ve 700 çobanımıza besicilik eğitimi verdik.
" Taşpakon Kadın Kollarımızın gıda israfını önlemek için başlattığı İnsaf Et, İsraf Etme sloganıyla çıktığımız bu yolda, 30 reçete hazırladık ve 23 ilde 1000 kadına israfla ilgili eğitim verdik.
Ülkemizin Sofra Sanatını ve Geleneğini Uluslararası Platformlarda Temsil Etmek Öncelikli Hedefimizdir.
Dünyadaki İslam Ülkelerinin bir araya gelmesi ve bu coğrafyalardaki aşçıları bir araya getirip, helal gıdanın yayılmasının sağlanması amacıyla, 2016 yılında Taşpakon olarak kurduğumuz İslam Ülkeleri Mutfak Toplulukları Dünya Platformu – WICS ile; ülkemizi uluslararası arenada temsil etmekten gurur duyuyoruz. WICS ile yurtiçi ve yurtdışında gerçekleştirdiğimiz pek çok proje oldu. Bunlardan en önemlisi; T.C Cumhurbaşkanlığı himayesinde İstanbul'da düzenlenen ilk Helal Zirvesi. Yine, 2009 yılında Azerbaycan’da 16 ülkenin katılımıyla gerçekleşen Uluslararası İslam Mutfağı Festivali Şampiyonası ve WICS Dünya İslami Mutfak Kongresi, gerçekleştirdiğimiz diğer önemli etkinliklerden.
T.C. Cumurbaşkanlığı himayesinde olan World Helal Summit fuarında 2018 ve 2019’da toplam 22 ülkenin katılımıyla; 200 bin öğrenci, 550 aşçı ve 300 şefle, ülkeler arası milli takım yemek yarışmaları, öğrenci yarışmaları ve usta şefler arası yarışmalar gerçekleştirdik.
GUINNESS REKORLAR KİTABINDA TAŞPAKON İMZASI.. Taşpakon ve Ankara Valiliği işbirliği ile hazırlatılan 513 kg'lık devasa baklava ile Guinnes Rekorlar Kitabı'ndaki yerimizi aldık.
TÜRK VE OSMANLI MUTFAĞIMIZI MORİTANYA’DA TANITTIK.. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile, TAŞPAKON & TİKA işbirliği ile düzenlediğimiz uluslararası projede, Moritanya’daki aşçı ve şef meslektaşlarımıza, Türk ve Osmanlı Mutfağımızın öne çıkan yemekleri başta olmak üzere; hijyen, gıda güvenliği ve servis hizmetleri konusunda eğitimler verdik.
2018’ İ TÜRK TURİZM YILI İLAN EDEN ÇİN ’DE TÜRK MUTFAĞIMIZI TANITTIK.. Çin Halk Cumhuriyeti’nin 2018’i Türkiye Turizm Yılı ilan etmesi nedeni ile, Türk Kültürü ve Mutfak Sanatları Tanıtım Programı kapsamında, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın görevlendirmesiyle Taşpakon olarak Çin’e bir ekip gönderdik ve Türk mutfağımızı tanıttık.
12 ülkeden gelen toplam 250 öğrenciye Osmanlı ve Türk Mutfağı Eğitimi verdik.
Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Programlar ve Öğretim Materyalleri Daire Başkanlığı'nın talepleri ile, meslek liselerinin yiyecek içecek hizmetleri bölümleri için ders kitaplarını hazırlamaya başlıyoruz.
TAŞPAKON olarak eğitime her alanda verdiğimiz desteğe ek olarak bu önemli görevi de layığı ile yerine getirmek için var gücümüzle çalışacağız.
Taşpakon olarak mutfak tarihimize sahip çıkıyoruz ve Anadolu’da pek çoğu el usulüyle yapılan eski dönem araç-gereçleri toplayıp, mutfak tarihi envanteri oluşturuyoruz.
Bugüne kadar en azı 80 yıllık olan, 85 adet mutfak ekipmanı topladık. Bu tarihi mutfak eşyalarını, İstanbul’da kurmayı planladığımız Mutfak Müzesi’nde sergileyeceğiz. Bu proje için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile olan protokol sürecini ekibimiz takip etmektedir.
Seralarımızda yetiştirdiğimiz yöresel ürünlerin ve illerde bulunan duyulmamış yöresel lezzetlerin internet aracılığı ile satışını sağlayıp; toplanacak gelirin bir kısmı ile ihtiyaç sahibi öğrencilerin eğitimlerine katkı sağlayacağız.
Ziraat mühendisleri ve Gıda mühendislerimizle birlikte arıcılığın sürdürülebilir bir meslek haline gelmesini sağlayarak; Arıcılık sektöründe istihdam oluşturabilmek ve ürünün daha kaliteli şekilde üretilmesini sağlamak amacıyla Türkiye’nin belli noktalarında eğitimler verilecektir.
Ülke Mutfağımıza ve Yöresel Lezzetlerimize ait değerlere sahip çıkmaya;
Ülkemiz ve Milletimiz için faydalı işler yapmaya Taşpakon Ailesi olarak hiç durmadan devam edeceğiz.